Gastronomic lexicon in migration chronicles by Ecuadorian authors

Authors

  • Rita Jáimez Esteves Universidad Nacional de Loja, Ecuador Universidad Pedagógica Experimentar Libertador Instituto Venezolano de Investigaciones Lingüísticas y Literarias Andrés Bello Academia Venezolana de la Lengua https://orcid.org/0000-0001-6420-1731

DOI:

https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3290

Keywords:

diversity, change, gastronomic lexicon, Ecuador, migration chronicles

Abstract

The aim of this research is to explore the origin and dynamic evolution (diversity > change?) that lexical-semantic units related to Ecuadorian gastronomy have undergone (e.g. fig, onion, peach, onion, rice, stew, chili, mote, guatita, ceviche and viche). For this purpose, the study was based on a documentary study that consisted of reviewing the presence of these words in several lexicographical works, including El habla del Ecuador (1995), the Diccionario de americanismos (2010) and the Diccionario de la lengua española (Updated 2023), because they provide synchronic and diachronic evidence of the behaviour of the selected words. The chosen sample was updated by Andean migrants in chronicles published in this first quarter of the 21st century, such as: Permiso de residencia. Crónicas de la migración ecuatoriana a España by María Fernanda Ampuero (2013) and Me fui a volver. Narrativas, autorías teorizadas de las migraciones ecuatorianas, a collective work edited by Diego Falconí Trávez. In the writings, Daniela Pacheco Posso, Esteban Mayorga and the compiler himself, among others, yearn for the flavours of the land. In addition to the evidence of diversity and change- in addition to the previously known phonetics (i.e. onion, fig), the productivity of some voices (i.e. onion, mote), resemantization (mote, encebollado), it was found that some lexies are patrimonial (durazno), others are borrowings from different origins (arroz, menestra, ají) or lexicalized mestizos: guat + ita. The word ceviche is also labelled as a surprise that is worth revising further, as its origin has been officially linked to the Arabic language, not to an innovation or an American borrowing.

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Author Biography

Rita Jáimez Esteves, Universidad Nacional de Loja, Ecuador Universidad Pedagógica Experimentar Libertador Instituto Venezolano de Investigaciones Lingüísticas y Literarias Andrés Bello Academia Venezolana de la Lengua

Es Doctora en Lingüística y Teoría de la Literatura.  Miembro correspondiente de la Academia Venezolana de la Lengua.  Fue docente de la UPEL-IPC entre los años 1991 y 2018. En este centro de estudios, además de la docencia, estuvo vinculada con la gestión y    la    investigación:    Dirigió    el    Instituto    Venezolano    de    Investigaciones    Lingüísticas    y    Literarias “Andrés    Bello” (IVILLAB) y fue editora de su órgano divulgativo científico, Letras (2009-2012).  También asumió la Jefatura de la Cátedra Estudios diacrónicos   y   socio-geográficos   del   español (2010-2018)   y   coordinó el Doctorado en Pedagogía del Discurso (2012-2018). Actualmente integra la plantilla docente de la carrera Pedagogía de la Lengua y la Literatura de la Universidad Nacional de Loja, Ecuador.

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Published

2024-11-13

How to Cite

Jáimez Esteves, R. . (2024). Gastronomic lexicon in migration chronicles by Ecuadorian authors. LETRAS, 64(105), 471–510. https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3290

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