The vocabulary used by young people in Guatemala for naming foodstuffs

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3275

Keywords:

vocabulary, Guatemala, food, lexical variants

Abstract

The purpose of this paper was to identify the words used by young people throughout the country to refer to food. To achieve this, a sample of 220 students from the last high school grade in a national school, between 17 and 19 years old, was collected. All of them wrote words referring to food in a maximum of two minutes. The data were edited and analyzed to obtain the frequency with which each word was mentioned; an analysis by subfields was also performed. As a result, a corpus of 398 different words was obtained, of which 22 were said by at least 57 young people: chicken, meat, bean, carrot, rice, apple, egg, milk, tomato, bread, potato, vegetable, broth, tortilla, onion, cheese, güisquil, fish, fruit, banana, watermelon, and pear. These words have a high coincidence with the results of other studies carried out in Guatemala. All the words identified were categorized into subfields: salty prepared food, sweet prepared food and breads, beverages, vegetables and greens, fruits, dairy products, sausages, knick-knacks, and miscellaneous foods. Of these, the most productive is “salty food”, which evidences the consumption of corn-based prepared foods and foods from Europe, China, and the United States, among others. The study shows examples of the lexicalization of some commercial brands and identifies some lexical and orthographic variants that may be useful to provide guidance in educational centers and enrich some lexicographic works

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Author Biography

María Raquel Montenegro Muñoz, Academia Guatemalteca de la Lengua Correspondiente de la Real Academia Española y Universidad del Valle de Guatemala.

Lingüista. Editora. Especialista en lectura y escritura. Directora de la Academia Guatemalteca de la Lengua. Consultora independiente. Máster en Lexicografía Hispánica graduada de la Escuela de Lexicografía Hispánica, Real Academia Española. Profesora e investigadora de Lengua y Literatura Española (España). Licenciada en Letras. Maestra de educación primaria. Es la secretaría ejecutiva de la Red para la Lectoescritura Inicial de Centroamérica y el Caribe (RedLEI). Es miembro de número de Academia Guatemalteca de la Lengua. Es correspondiente académico de la Real Academia Española y de la Academia Panameña de la Lengua. Fue subdirectora y, actualmente, se desempeña como directora de la AGL (2018-2024). En 2018 se convirtió en la primera mujer al frente de la Academia, al asumir como directora. Como miembro de la Academia Guatemalteca participó en la revisión de las siguientes obras académicas: Diccionario panhispánico de dudas; 23ª. edición del Diccionario de la lengua española, Diccionario de americanismos, Ortografía de la lengua española, Nueva gramática de la lengua española, Glosario de términos gramaticales, edición conmemorativa de El Señor presidente, entre otras obras.

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Published

2024-11-13

How to Cite

Montenegro Muñoz, M. R. . (2024). The vocabulary used by young people in Guatemala for naming foodstuffs. LETRAS, 64(105), 71–102. https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3275

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