GastroLex: Gastronomy and Lexicon
DOI:
https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3198Keywords:
gastronomy, lexicon, knowledge transfer, cultureAbstract
This article presents a project called GastroLex: Gastronomy and Lexicon, funded by the Junta de Andalucía thanks to a call for grants for knowledge transfer activities. Integrated by an interdisciplinary team, the objectives are focused on the development of an innovative, accessible, and flexible web platform that allows access to the gastronomic lexicon studied using a QR code. The lexicon compiled comes from the tasting menus of Michelin-starred restaurants in Jaén. After building the corpus, the lexicon of interest is analyzed and information about its etymology and use is provided, considering the culinary context in which it is generated. In brief, the aim is to offer a cultural experience within the framework of food and wine tourism.
Downloads
References
Academia Iberoamericana de Gastronomía. Diccionario de Gastronomía. https://diccionariodegastronomia.com/
Alvar Ezquerra, M. (2000). Tesoro léxico de las hablas andaluzas. Arco Libros.
Asociación de Academias de la Lengua Española (2010). Diccionario de americanismos. Santillana.
Bourdieu, P. (1979). Los tres estados del capital cultural. Sociológica, UAM Azcapotzalco, 5, 11-17.
Carretero Domínguez, M. Á. (2014). Antropología culinaria. Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla.
De Garine, I. (2012). Prólogo. En L. Cantarero Abad (Ed.), La antropología de la alimentación en España: perspectivas actuales (pp. 13-14). Editorial UOC.
Eberenz, R. (2021). Preparaciones culinarias tradicionales del mundo hispánico: variación regional y descripción en los diccionarios del español. Revista Internacional de Lingüística Iberoamericana, 37(1), 59-70. DOI: https://doi.org/10.31819/rili-2021-193706
Fundación Rafael Lapesa. Fichero general. http://web.frl.es/fichero.html
García Canclini, N. (1993). El consumo cultural y su estudio en México: una propuesta teórica. En N. García Canclini (Coord.), El consumo cultural en México (pp. 15-42). Conaculta.
Gomes Teixeira, A. K., de Azevedo Barbosa, M. L. & Gomes de Souza, A. (2013). El sistema de oferta de restaurantes de alta gastronomía. Una perspectiva sensorial de las experiencias de consumo. Estudios y perspectivas en turismo, 22(2). http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322013000200009
Gracia Arnaiz, M. y Díaz Méndez, C. (2012). Alimentación, cultura y sociedad: problemáticas e investigación desde las ciencias sociales. En L. Cantarero Abad (Ed.), La antropología de la alimentación en España: perspectivas actuales (pp. 25-41). Editorial UOC.
Hernández Rojas, R. D. (2018). El turismo gastronómico en Andalucía: Factores de análisis. Revista Espacios, 39, 15.
Moreno Moreno, M. Á. (2004). El léxico histórico regional en las primeras obras lexicográficas etimológicas (ss. XV-XVII). En I. Ahumada (Ed.), Lexicografía regional del español (pp. 39-61). Universidad de Jaén.
Moreno Moreno, M. Á. (2020a). Léxico social transmitido en las sucesiones testamentarias en la documentación de archivo del Antiguo Reino de Jaén (siglo XVIII). Revista ELiEs. Estudios de Lingüística del Español, 42, 113-132. DOI: https://doi.org/10.36950/elies.2020.42.8461
Moreno Moreno, M. Á. [Ed.]. (2020b). Un mundo en retazos léxicos. Ambientes lingüísticos en la literatura oral de Jaén. Vervuert-Iberoamericana. DOI: https://doi.org/10.31819/9783968691237
Muro, Á. (1894). Diccionario general de cocina. José María Faquineto.
Real Academia Española. Nuevo tesoro lexicográfico de la lengua española. http://ntlle.rae.es/ntlle/SrvltGUILoginNtlle
Sánchez, P. (2021). Bagá. El equilibrio del sabor. Montagud Ediciones.
Torres Martínez, M. (2012). Recepción del léxico gastronómico en la lexicografía española: a propósito del Nuevo arte de cocina (1745) de Juan Altamiras. Diálogo de la Lengua, 4, 1-31.
Torres Martínez, M. (2014). Arte de cocina (1611) de Martínez Montiño como fuente del Diccionario de autoridades (Trabajo Fin de Máster). Universidad Nacional de Educación a Distancia.
Torres Martínez, M. (2014b). Léxico culinario autorizado en el primer diccionario académico. Cuadernos del Instituto de Historia de la Lengua, 9, 295-324. DOI: https://doi.org/10.58576/cilengua.vi9.86
Torres Martínez, M. (2014c). Lexicografía y traducción: en torno al léxico culinario en el Diccionario nuevo de las dos lenguas francesa y española (1705) de Francisco Sobrino”. Alfinge, 26, 191-217.
Torres Martínez, M. (2017a). Recepción de léxico de confitería decimonónico en diccionarios del español. Etudes Romanes de Brno, 38(2), 69-81. DOI: https://doi.org/10.5817/ERB2017-2-5
Torres Martínez, M. (2017b). Andalucismos léxicos en muestras de literatura oral de la Comarca de la Sierra de Segura (Jaén). Boletín de Literatura Oral, 7, 145-160. DOI: https://doi.org/10.17561/blo.v7i0.6
Torres Martínez, M. (2018). Léxico culinario decimonónico: el glosario escondido incluido en El Practicón. Tratado completo de cocina (1894) de Ángel Muro. En Diálogo de la lengua, 10, 56-75.
Torres Martínez, M. (2020a). En la despensa del hospital: léxico de cocina en un inventario de beneficencia (Jaén, 1869). Revista ELiEs. Estudios de Lingüística del Español, 42, 133-152. DOI: https://doi.org/10.36950/elies.2020.42.8462
Torres Martínez, M. (2020b). Entre fogones: léxico culinario en muestras orales giennenses. En Á. Moreno (Ed.), Un mundo en retazos léxicos. Ambientes lingüísticos en la literatura oral de Jaén (pp. 39-60). Vervuert-Iberoamericana. DOI: https://doi.org/10.31819/9783968691237-003
Torres Martínez, M. (2020c). Recuperación de patrimonio inmaterial: estudio del léxico en muestras lingüísticas orales de la provincia de Jaén. En E. López Meneses (Coord.), Claves para la innovación pedagógica ante los nuevos retos. Respuestas en la vanguardia de la práctica educativa (pp. 1478-1485). Octaedro.
Torres Martínez, M. (2020d). Preservación y estudio del patrimonio lingüístico oral: una propuesta de innovación docente en torno al léxico culinario giennense. En J. J. Gázquez Linares (Coord.), Innovación docente e investigación en Arte y Humanidades: Avanzando en el proceso de enseñanza-aprendizaje (pp. 145-154). Dykinson.
Torres Martínez, M. (2022b). Patrimonio inmaterial oral y gastronomía: léxico de especialidad en recetas de Valdepeñas de Jaén”. Boletín del Instituto de Estudios Giennenses, 225, 211-242.
Torres Martínez, M. (abril, 2019a). Léxico culinario en los Elementos de higiene privada (1846) de Pedro F. Monlau. Trabajo presentado en las III Jornadas internacionales sobre investigaciones lexicográficas y lexicológicas (inLéxico2019), Universidad de Jaén, España.
Torres Martínez, M. (diciembre, 2021). Alfajores, suspiros y cordiales: historia de tres palabras en tiempo de Navidad. The Conversation. https://theconversation.com/alfajores-suspiros-ycordiales-historia-de-tres-palabras-en-tiempo-de-navidad-173768
Torres Martínez, M. (junio, 2021). Picadillo, piriñaca y pipirrana: historia de tres palabras en tiempo estival. The Conversation. https://theconversation.com/picadillo-pirinaca-y-pipirranahistoria-de-tres-palabras-en-tiempo-estival-160726
Torres Martínez, M. (marzo, 2021). De pestiños y torrijas: historia de dos palabras en tiempos de Cuaresma. The Conversation. https://theconversation.com/de-pestinos-y-torrijas-historia-de-dospalabras-en-tiempo-decuaresma-155673
Torres Martínez, M. (octubre, 2019). Léxico de cocina dieciochesco: pucheros para enfermos y convalecientes en el Recetario mexiquense de D. de Guzmán. Trabajo presentado en las Jornadas de Investigación El Léxico Americano en su Historia: Análisis y Perspectivas de Estudio, Universidad Autónoma de Querétaro, México.
Torres Martínez, M. (octubre, 2021). Mermelada, jalea y compota: historia de tres palabras en tiempo otoñal. The Conversation. https://theconversation.com/mermelada-jalea-y-compota-historia-de-tres-palabras-entiempo-otonal-169845
Torres Martínez, M. (octubre, 2022) ¿Qué comemos en España y Latinoamérica en el día de Todos los Santos? The Conversation. https://theconversation.com/que-comemos-en-espana-y-latinoamerica-en-el-dia-de-todoslos-santos-192428
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 LETRAS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Letras magazine retains the patrimonial rights (copyright) of the published works, which favors and allows their reuse under the license (CC BY - NC - SA 4.0), for which they can be copied, used, disseminated, transmitted and expose publicly, as long as the authorship and original source of its publication (magazine, publisher, URL and DOI of the work) is cited, they are not used for commercial or onerous purposes and the existence and specifications of this use license are mentioned.