The school garden under an agroecological approach environmental sustainability and student nutritional knowledge
DOI:
https://doi.org/10.56219/rgp.vi43.961Keywords:
Environmental sustainability, School garden, Pedagogical strategyAbstract
This article addresses the importance of the problems of environmental sustainability and the theme of the agroecological school garden as a pedagogical scenario to strengthen learning, its purpose was to address the importance of the educational process in the face of the problems of environmental sustainability in order to improve the nutrition and quality of life of students; it is based on a qualitative methodology, based on documentary design. It was framed in the review of research background through the review of written documents in their different forms: printed, electronic and audiovisual. For the analysis of the information, procedures were used to guide the production of conclusions and recommendations. It was concluded that it is important to establish the school garden as an integral strategy of learning by doing, fundamental in all areas of knowledge with transcendence in the curricular structure, with continuity over time and strengthening at all levels of education.
References
Alava, (2019), centro su estudio “Sostenibilidad de Organizaciones Agroecológicas que apoyan al fomento de la economía popular y solidaria en la Provincia del Azuy”. Universidad Complutense de Madrid. Facultad de Ciencias Políticas y Sociología. Programa de Doctorado en Ciencias Políticas y de la Administración y Relaciones Internacionales. Madrid, España. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/58924/1/T41674.pdf [Consultado: 2022, abril, 5]
Ceballos Aranda, M., Pérez-Bueno, B., Reina, M., y Vílchez, J. E. (2021). El huerto en tiempos de confinamiento. Análisis de una experiencia en formación de profesorado. Investigación En La Escuela, (103), 19–31. https://doi.org/10.12795/IE.2021.i103.02 [Consultado: 2022, abril, 25]
Galeas, (2019), en su investigación “Desarrollo sostenible y educación ambiental de los estudiantes de la Universidad Nacional del Centro del Perú 2018”. Universidad Cesar Vallejo. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12692/38403 [Consultado: 2022, abril, 16]
García Aloy, (2019). El Huerto escolar y el aprendizaje basado en proyectos como propuesta de intervención para motivar a los estudiantes de 4° de la ESO. Universidad Internacional de la Rioja, Facultad de Educación. (Trabajo fin de Master). Disponible en: https://acortar.link/CJsquB. [Consultado:2022, mayo,5]
García Montes, Néstor (2019). Percepción ciudadana de los problemas medioambientales y de sostenibilidad urbana en contextos metropolitanos. Análisis desde las agendas 21 de cuatro Municipios de la comunidad de Madrid, España. (Tesis Doctoral). Programa de doctorado en Sociología, Facultad de Ciencias y Sociología (UNED). Disponible en: https://acortar.link/86rIPb [Consultado:2022, mayo,20]
Guerrero, Alicia; Nieto, M.; Herruzo, R.; López-Lozano, L.; Rodríguez, F, y García, J. (2021). El huerto educativo ante el cambio climático: Propuesta de una hipótesis de transición sobre el agua y la alimentación humana. Investigación en la escuela, ISSN 0213-7771, ISSN-e 2443-9991. 2021, págs. 48-63 [Consultado:2022, marzo,17]
Llerena, G., y Espinet, M. (directora). (2015). Agroecología escolar: Fundamentación teórica y estudio de casos sobre el desarrollo de huertos escolares con el referente de la agroecología. (Tesis doctoral). Departamento de Didáctica de la Matemática. [Consultado:2022, marzo,17]
Quintero C., Yolvy Javier (2017): “Huertos para el autoabastecimiento de comedores escolares”, Revista Atlante: Cuadernos de Educación y Desarrollo (junio 2017). En línea: https://www.eumed.net/rev/atlante/2017/06/huertos-comedores-escolares.html http://hdl.handle.net/20.500.11763/atlante1706huertos-comedores-escolares [Consultado:2022, mayo,13]
Ramírez, T. (1999). Como hacer un Proyecto de Investigación. Caracas Editorial panapo.
Rodríguez, P., Morrón, A. y Cabarca, B. (2018). Diseño de una huerta escolar como estrategia pedagógica para fomentar la investigación. MODULO ARQUITECTURA-CUC, vol. 20, no. 1, pp. 81-94. DOI: 10.17981/mod.arq.cuc.20.1.2018.08 [Consultado:2022, mayo,11]
Vara, S., María (2019). Valoración del perfil nutricional y calidad de la dieta de los jóvenes universitarios. (Tesis Doctoral). Programa de doctorado en biología molecular y celular, Biomedicina y Biotecnología de la Universidad de Extremadura, Facultad de Ciencias, Departamento de Fisiología. España. [Consultado:2022, marzo,12]